Joure, Patrimoniumstraat (1920)
Als gevolg van de Woningwet (1902) ontstaan er overal in het land coöperatieve bouwverenigingen. Op 28 augustus 1917 wordt in Joure de Stichting Patrimonium Woningbouw ter Verbetering van de Volkshuisvesting Haskerland opgericht. In eerste instantie lukt het niet om bouwgrond te vinden, maar in 1919 kan men van start gaan met de bouw van de eerste 16 woningen. In 1920 volgen er nog eens 30. In één van deze woningen komt het gezin van Gooitzen Lykeles Brandsma in 1921 terecht: Patrimoniumstraat 17. Ze zullen er blijven wonen tot ze in 1925 verhuizen naar de Elias Annes Borgerstraat 11. Over de verhuizing van het arbeidershuisje van 't Zand 59 naar de Patrimoniumstraat schrijft Rindert Brandsma:
De straat was nog niet helemaal klaar. We moesten door het zand baggeren om bij het huis te komen. Nog zie ik onze klok, met het 'gebeeldhouwde' paard er bovenop, tegen de muur in de kamer staan. Tussen de deur naar de keuken en het raam. Hier had ik een onbezorgde jeugd. Heit bouwde een hok voor de kippen die hij wilde houden. In het midden van de achtertuin op het grasveldje stond een grote pol lila herfstasters. Tegen het kippenhok groeide en bloeide de Oostindische kers.
En Marie Brandsma vertelt:
In de zomer van 1921 was er een ware hittegolf over Nederland. De woningen in de Patrimoniumstraat - 'revolutiebouw' noemde Hait dat - kregen het hard te verduren. Al het hout van die woningen droogde in, waardoor grote naden en kieren ontstonden. Daarbij brak er ook nog een vlooienplaag uit. Als je in bed lag en de benen onder de dekens vandaan kwamen, zaten er in korte tijd tientallen vlooien op je benen. Menig kind ging naar school met een witte doek, besprenkeld met azijn, om de hals om de vlooien op een afstand te houden. Mem dweilde van tijd tot tijd de vloeren met lysol. Bij de woningen waren regenbakken die in die zomer allemaal droog kwamen te staan. Drinkwater werd aangevoerd vanuit Heerenveen, want waterleiding was er toen nog niet in Joure.
De Patrimoniumstraat jaren later
De huizen aan de Patrimoniumstraat zijn in de jaren 1973 - 1974 afgebroken.
Generaties
Generatie I:
Abe
Generatie II:
Siebout Abes
Generatie III:
Jelle Siebouts
Generatie IV:
Abe Jelles
Generatie V:
Schelte Abes
Generatie VI:
Hendrik Scheltes Brantsma
Generatie VII:
Jan Hendriks Brandsma
Generatie VIII:
Lykele Jans Brandsma
Generatie IX:
Gooitzen Lykeles Brandsma
Generatie X:
Rindert Brandsma
Overige families
Inloggen
Contact
T 0570 - 59 30 91
T 06 - 23 12 99 81
r.brandsma@kpnmail.nl
Aanverwante items
- Arbeiders Jeugd Centrale Joure (omstreeks 1928)
- Gezin Gooitzen Lykeles Brandsma (1920)
- Joure, Burgerschool aan de Midstraat (1907)
- Schaatsen op de ijsbaan
- Brief Lykele (1925) 2
- Brief Lykele (1925)
- Antje Bruinenberg met kinderen (1914)
- Portret van een hond (omstreeks 1944)
- Openbare ULO (1931)
- Prijsuitreiking schaatswedstrijd voor kinderen (1925)