Bekende Nederlanders in de familie
Het is verre familie, dat wel. Maar er is een directe bloedband. Verbonden aan de familie Brandsma en afstammeling van onze gezamenlijke voorvader Schelte Abes (1731 - 1790) tv-persoonlijkheid en presentatrice van Studio Sport Dione de Graaff.
Dione werd op 9 juni 1969 in Bussum geboren. Ze groeide op in Weesp en Leusden en ging in Amersfoort naar de middelbare school. Na een jaar Frans te hebben gestudeerd, gingze naar de Academie voor Journalistiek en Voorlichting in Tilburg.
Tussen 1993 en 1995 werkte ze bij Omroep Amersfoort. Hierna kreeg ze een stageplaats bij NOS Studio Sport. Sinds 1995 is ze één van de presentatoren van het NOS-televisieprogramma Studio Sport. Tijdens de Olympische Zomerspelen in Londen (2012) presenteerde zij 's middags London Live. In 2016 was ze één van de presentatoren van Rio Live in de avond en nacht.
Dione presenteert voor NOS Sport onder andere NOS Studio Sport en het radioprogramma NOS Langs de Lijn. Samen met Herman van der Zandt presenteerde ze gedurende de Tour de France 2016 het programma De Avondetappe.
Dione won in 2002 de Nationale Nieuwsquiz van de NCRV.
In de bijlage de familierelatie in schema (met dank aan Meindert van der Meulen).
Ook verre familie is Daphne Bunskoek. Zij is verbonden aan de familie Noppert. Onze gezamenlijke voorvader is Jacob Jans (Noppert) (1745 - 1829).
Daphne werd op 22 november 1973 geboren in Almelo. Ze studeerde een jaar aan de Universiteit van Reims en volgde daarna de studie toegepaste onderwijskunde aan de Universiteit van Twente. Vervolgens deed ze een opleiding voor docent drama aan de Hogeschool voor de Kunsten in Kampen.
Daphne werkte onder meer bij RTV Oost, TMF en RTL (o.a. RTL Boulevard).
In de bijlage de familierelatie in schema (met dank aan Meindert van der Meulen).
Nog twee bekende Nederlanders in de (verre) familie. Beiden afstammelingen van onze voorvader uit de Noppert-familie: Jan Otten.
Andries Noppert (links) en Danny Noppert (rechts)
Andries Noppert (Heerenveen, 7 april 1994) is in 2022 bekend geworden als doelman van het Nederlands voetbalelftal tijdens het Wereldkampioenschap in Qatar. Noppert belandde via SC Joure in 2005 in de jeugdopleiding van sc Heerenveen. Bij de Friese club kwam het na zo'n negen jaar nooit van een plek in de selectie van het eerste elftal. Eind mei 2014 verruilde hij sc Heerenveen transfervrij voor NAC Breda. Daar tekende hij voor twee seizoenen met een optie voor een derde seizoen. In zijn eerste tijd bij NAC Breda moest Noppert net zoals bij sc Heerenveen genoegen nemen met een plek in de beloftenploeg. Op 22 april 2016 volgde het debuut van Noppert in het betaald voetbal, toen hij het met NAC Breda thuis opnam tegen Almere City FC (1–1). Hij kreeg die gelegenheid omdat eerste doelman Jelle ten Rouwelaar wegens familieomstandigheden afwezig was. Zijn debuut volgde een maand nadat NAC Breda Noppert liet weten dat het zijn contract niet verlengde en hij na het seizoen weg moest.
Noppert kreeg in juni 2016 niettemin alsnog een nieuwe verbintenis tot medio 2018. Dit nadat Jelle ten Rouwelaar stopte met voetballen en keeperstrainer werd bij de club. Hij verzocht daarbij de club om Noppert te behouden. Ondanks het aanblijven bij NAC Breda liep de samenwerking in de tweede helft van 2017 niet uit op een succes. De prestaties van Noppert waren volgens club en supporters ondermaats.
In januari 2018 vertrok Noppert naar Foggia. Daar speelde hij in zijn eerste seizoen de laatste vijf wedstrijden van de competitie en kreeg hij al snel de bijnaam Il Grattacielo, vertaald als De Wolkenkrabber. Desondanks moest hij bij de aanvang van het nieuwe seizoen wederom genoegen nemen met een reserverol. Dit aangezien de toenmalige trainer de voorkeur gaf aan een Italiaanse doelman.
In de aanloop naar een faillissement werd in juli 2019 bekend dat Noppert meerdere maanden zijn salaris niet had ontvangen en daardoor dan ook hoopte transfervrij te worden verklaard. Zijn periode in Italië was bovendien bewogen door het feit dat hij zijn door de maffia gestolen auto alleen terug kon kopen. Daarnaast konden spelers van de club zich door de fanatieke aanhang na een verliespartij of na aanhoudende slechte resultaten nooit vertonen in de stad Foggia.
In september 2019 sloot Noppert aan bij FC Dordrecht. Na zijn komst stond hij direct twee wedstrijden in de basis, maar de rest van het seizoen stond hij aan de kant door een knieblessure. Eind juni 2020 liep zijn eenjarige verbintenis bij FC Dordrecht af en zat hij zonder club. Na een half jaar tekende Noppert op 22 januari 2021 een contract tot het einde van het seizoen bij Go Ahead Eagles. Deze verbintenis werd verlengd en na een jaar als reservekeeper groeide hij in de tweede helft van het seizoen 2021/22 uit tot eerste doelman en vaste waarde. Door een aflopend contract bij Go Ahead Eagles had Noppert de keuze uit verschillende clubs. Zo had hij naast de mogelijkheid tot een langer verblijf in Deventer ook de keuze voor FC Utrecht of SC Cambuur. Noppert koos uiteindelijk voor een terugkeer naar sc Heerenveen: de club uit zijn jeugd. Daar tekende hij in mei 2022 voor twee seizoenen.
In de eerste helft van het seizoen 2022/23 toonde Noppert meermaals zijn kwaliteiten. Zo hield hij geregeld de nul en was hij met diverse reddingen van waarde voor de club. In die periode kreeg Noppert door zijn lengte de bijnaam De Toren van Joure of Tower from De Jouwer. Op basis van zijn prestaties selecteerde bondscoach Louis van Gaal hem voor het Nederlands elftal.
Danny Noppert (Joure, 31 december 1990) is een Nederlandse darter die sinds 2018 uitkomt voor de Professional Darts Corporation (PDC). Zijn grootste PDC-prestatie is de winst van het UK Open 2022 door in de finale Michael Smith met 11–10 in legs te verslaan, waarmee hij de vierde Nederlander werd die het toernooi wist te winnen.
Hieronder de afstammingslijn van Andries en Danny Noppert.
Generaties
Generatie I:
Abe
Generatie II:
Siebout Abes
Generatie III:
Jelle Siebouts
Generatie IV:
Abe Jelles
Generatie V:
Schelte Abes
Generatie VI:
Hendrik Scheltes Brantsma
Generatie VII:
Jan Hendriks Brandsma
Generatie VIII:
Lykele Jans Brandsma
Generatie IX:
Gooitzen Lykeles Brandsma
Generatie X:
Rindert Brandsma