Diploma M.U.L.O.- A Rindert Brandsma (1934)

Nadat Rindert de lagere school aan 't Zand en later die in de Midstraat heeft bezocht, gaat hij in 1930 samen met zijn broer Lykele naar de openbare ULO aan de Harddraversdijk in Joure. Dat was bijzonder voor een arbeidersjongen. Sommige dorpsbewoners spraken er schande van en vonden dat zo'n jong beter geld kon gaan verdienen voor het gezin. Bij de fabriek van Douwe Egberts bijvoorbeeld. Maar Rinderts ouders hamerden er bij hun kinderen op dat een goede opleiding hen verder zou brengen. Ze hadden die kans zelf niet voldoende gekregen.

In zijn boek Herinneringen uit mijn leven schrijft Rindert: 
Geld voor boeken was er niet. Van de jongens van Van Staveren uit Scharsterbrug kregen we een paar boeken. De rest moesten we maar zien te lenen bij de leraren op school. Samen met mijn zusters maakte Mem van een lap groene stof voor ons een schooltas, een dubbele, die je over je arm kon hangen. dat was gemakkelijk om mee te nemen. Later, toen we een oude fiets hadden gekregen, hingen we die tassen over de stang. maar eerst liepen we helemaal naar school. En die was helemaal aan het andere einde van het dorp, wel anderhalve kilometer lopen. Onze klompen klepperden over straat. Iepenhouten klompen van de Coöperatie op 't Zand. Ze waren erg duur, ik geloof wel f. 1,10 per paar. Dat was veel geld in die tijd. Toen we later op de fiets gingen, zat mijn broer altijd op het zadel en stuurde. Ik zat dan op de bagagedrager en trapte. Dat ging best.


Rindert (staand, 3e van rechts) en Lykele (staand, 3e van links)

De jongens krijgen les in lezen, schrijven, rekenen, Nederlandse taal, vaderlandse geschiedenis, aardrijkskunde, fysica, natuurlijke historie, tekenen, Frans, Engels, meetkunde, algebra, gymnastiek en handelskennis. Rindert blinkt uit in tekenen, waar hij achten en negens voor haalt, hij is beduidend minder goed in meetkunde, algebra en Frans.

Aan het einde van het eerste jaar blijft Lykele zitten. Hij verlaat de school. Rindert gaat verder, maar het tweede jaar wordt geen succes. Rindert verwaarloost zijn huiswerk, omdat hij na schooltijd liever gaat voetballen met vrienden op het landje bij de Driessenstraat. Op zijn overgangsrapport prijken twaalf onvoldoendes en hij blijft zitten. Van zijn ouders krijgt hij de kans om het jaar over te doen. Het jaar daarop gaat het van een leien dakje en op 24 juli 1934 behaalt Rindert Brandsma het diploma MULO-A.